Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния.
Централната избирателна комисия на страната след необичайно дълго забавяне оповести прогнозите си, че при обработени 33% от бюлетините Йоханис е получил 55,8 процента от гласовете, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Резултатът е силно изненадващ, тъй като проучванията преди вота сочеха Понта като фаворит с преднина от около 10%.

На първия тур на 2 ноември Понта бе подкрепен от 40,44 на сто от гласоподавателите, а Йоханис - от 30,37%.

Вчера избирателната активност бе около 62% сред 18 милиона регистрирани гласоподаватели и е сред най-високите, отчитани при избори в Румъния през последните две десетилетия и с 10% повече от първия тур.

Понта вече призна, че е загубил балотажа на президентските избори, предадоха световните агенции. Той заяви, че народът винаги има право и уточни, че се е обадил на Клаус Йоханис, за да го поздрави с победата.

Понта каза още, че няма да подаде оставка и че управляващият съюз ще остане непокътнат до парламентарните избори през 2016 г.

"Спечелихме, върнахме си нашата страна", написа Йоханис в социалната мрежа "Фейсбук", обявявайки се за победител в изборите.

Кой е Клаус Йоханис

55-годишният Клаус Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци - бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца.

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу, преизбиран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Градът бе посетен тогава от един милион туристи.

Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини