Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради наличие в материалите по делото на специални разузнавателни средства. Така с тълкувателното решение на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще се прекрати дългогодишната порочна практика на някои съдии, които без мотиви засекретяваха процеси, съобщава "Правен свят"

Решението е гласувано единодушно. Над 30 репортери от съдебния ресор подадоха сигнал за противоречива практика на съда относно публичността на делата. В решението е записано още, че съдът е длъжен независимо от положения гриф за сигурност да преценява дали материалите, които ще бъдат обсъждани, съдържат държавна тайна (условието в момента заседанията да се засекретяват). В решението е записано още, че ако съдия реши да гледа делото при закрити врати, той трябва да изготви мотивирано определение.

Дори и в такъв случай, съдът не следва да засекретява целия процес, а само отделните действия, свързани с приобщаване на информация, представляваща държавна тайна.

"Публичността е процесуална ценност, която гарантира справедливостта на съдебния процес в демократичното общество. С голямо значение е проявлението й в аспектите за обезпечаване равенството на страните в състезателна процедура чрез предоставяне на равен и неограничен достъп до материалите по делото с оглед формиране и провеждане на ефективна линия на защита. Публичността осигурява

прозрачност на съдебните процедури и защита срещу произволно преследване и съдебна намеса

чрез информиране на обществото – пряко и чрез медиите, за начина, по който оперират механизмите на правосъдието, което допринася за поддържане на общественото доверие в съдилищата. В

този аспект чрез публичността в рамките на съдебния процес се гарантира не само неговата справедливост, но и друго право с фундаментално значение –

правото на обществото да получава информация,

респ. правото, свободата и задължението на медиите да разпространяват информация от обществено значение, формулирано в чл. 10(1) от ЕКПЧ", пишат още съдиите от Наказателната колегия на ВКС.

С тълкувателното решение ще се избегнат случаите, в които един процес автоматично се засекретява заради гриф за секретност, поставен от службите или МВР. Ще се преустанови и практиката едно дело да е закрито на първа инстанция и разсекретено на втора.

Тълкувателното решение ще сложи край и на абсурдните решения на някои магистрати да не публикуват изобщо съдебните си актове. Според ВКС съдиите са длъжни да направят публични най-малкото диспозитивите на своите актове. От мотивите трябва да се премахва, при това мотивирано, само чувствителна за националната сигурност информация.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини