Три асеновградски школа сред най-непосещаваните в областта

Три от асеновградските училища са сред десетте в областта с най-ниска посещаемост. Това стана ясно днес при откриването на информационната кампания за намаляване на риска от преждевременно напускане на училище. Въпросните учебни заведения са ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Боянци, помощното училище "Св. Архангел Михаил" и Професионална гимназия "Цар Иван Асен II".

Начало на кампанията бе дадено днес с дискусионна среща в местната администрация. Участие взеха директори и представители на всички училища на територията на общината, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Центърът за обществена подкрепа, Инспекторатът по образование и други институции, имащи отношение по темата.

Очаквано най-често отпадащите от училище са ромите. Сред причините за непосещаване на учебни занятия обаче освен познатите, като напр. необходимост от извършване на работа в дома, конфликти в семейството като пиянство, побой, развод и т.н., са и по-специфични като например нежеланието на родителите детето да ходи на училище, страх от изпращане в друго населено място и... страх от открадване.

Обсъдени бяха необхдимите дейности и мерки за превенция на отпадането от образователната система. "Основно място тук трябва да бъде отредено на ефективно работещи междуинституционални партньорски механизми на местно, регионално и национално равнище, ясно планиране на интегрирани мерки и конкретни отговорности на институциите", подчерта зам.-кметът Мария Вълканова.

Дима Вакрилова от Регионалния инспекторат сподели, че за спазване на Програмата за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната системаследва, всички училища следва да изготвят планове за работа с практическа насоченост. Такава стратегия представи екип от ОУ "Никола Вапцаров".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини