Съдът отложи делото срещу кмета на Неделино- постъпил в „Пирогов“

Румяна Караиванова и адвокатите по делото за принудително отстраняване на кмета и за.-кмета на Неделино

Докато е в отпуска и преди спешно да се „разболее“ в деня на делото за свалянето му от поста, Стоян Беширов направил рокади в общинската управа

Окръжният съд в Смолян днес не даде ход на делото за принудително отстраняване от длъжност на кмета на Неделино Стоян Беширов и зам.-кметът на общината Румяна Караиванова, поискано от Софийска градска прокуратура/СГП/, разследваща ги за престъпления по служба, свързани с обябаване и изпълнение на обществени поръчки за 4 обекта. Размерът на щетите за общинския бюджет, от което са облагодетелствани трети лица, е над 900 хил.лв.

Беширов не се яви в съдебна зала, а адвокатът му представи медицинско удостоверение, според което днес-точно в деня на делото 10 декември, в 8.30ч. сутринта Беширов по спешност е постъпил в болница „Пирогов“ в София. Прокурор Лилия Симеонова от звеното за противодействие на корупцията към СГП изрази недоумение, че Беширов е в софийска болница, а не в Смолян, както и че диагнозата на заболяването и името на лекаря, издал въпросната бележка, изобщо не се четат. Най-фрапиращото разминаване в документа се оказа датата на издаване 11 ноември 2014г., тоест месец по-рано от деня на постъпването му в болница. Адвокатът на обвиняемия обясни,че по телефона се чул с Беширов, който му съобщил за спешното хоспитализиране.

Въпреки сбърканата дата на медицинската бележка, съдът не даде ход на делото, тъй като кметът е възпрепятстван да присъства, но назначи съдебно-медицинска експертиза, в която вещо лице да даде заключение какво е заболяването му и дали то действително е пречка за явяването му в съда.

Заместничката на Беширов Румяна Караиванова се яви лично заедно с адвоката си.

Пред съда тя обяви, че вече не е зам.-кмет на общината и представи заповед за освобождаване от 8 декември, с която е прекратен трудовия й договор. От същата дата обаче Караиванова била назначена отново като секретар на община Неделино, каквато била преди. Как това е станало, след като кметът е бил в платен годишен отпуск до 10 декември, така и не стана ясно и по искане на прокурора и това дело се отложи. Обвинението поиска още и официалната документация за освобождаването на Караиванова като зам.-кмет и преназначаването й като секретар, както и другата документация, от която да стане ясно Беширов прекъсвал ли е отпуската си, за да направи всички тези рокади. Спецпрокурорът поиска да се запознае и с документите за назначаването на новия зам.-кмет в община Неделино- Фанка Георгиева, която е външен човек, не живее и не работи в Неделино, но пък върло защитава Беширов и оглави Инициативния комитет в негова защита.

Прокурор Симеонова настоя съдът да не дава възможност на обвиняемите, както пожела защитата, да се започнаят с онази част от материалите по разследването, в която са показанията от разпитите на 36-ма свидетели.

Делото за принудителното освобождаване от длъжност на кмета и бившата му заместничка, но настоящ секретар Караиванова, се отложи за 16 декември тази година. До тагава както Фанка Георгиева, така и Караиванова остават в общината и разполагат с цялата документация в местната администрация.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини