Община Смолян- единствената в Българя без колективен трудов договор със служителите

 

Община Смолян е единствената общинска администрация в Българя, която няма подписан колективен трудов договор със служителите си. Това стана ясно след заседание на КНСБ по повод хода на дейностите по колективно трудово договаряне в област Смолян. Лидерът на синдикатите в Смолян Тодор Капитанов заяви, че от 191 на брой синдикални организации в региона, единствено за служителите на Община Смолян няма действащ такъв договор.

„Мина повече от година, откакто сме изпратили проекто – предложение за колективен трудов договор на ръководството на Община Смолян, но оттогава няма развитие по въпроса. В практитака си не съм срещал подобно неглижиране на искания на работници и служители, без значение дали в частния или обществен сектор. Цялото това поведение на общинското ръководство е изненада за мен, защото досега сме партнирали, смея да кажа, перфектно“, коментира регионалният лидер на КНСБ.

Според него отказите на ръководството да се преговаря е нарушение на Кодекса на труда и на Споразумението за сътрудничество между КНСБ и Сдружението на общините в Българя, на което Община Смолян е член.

Община Смолян не е отказала да води преговори за сключване на колективен трудов договор, контрира пък секретарят на общинската администрация Момчил Николов. "Консултациите със синдикалната организация на КНСБ са започнали и предстои да бъдат финализирани. В най-скоро време ще бъде сключен колективния трудов договор", обясни Николов и допълни, че от администрацията на общината едва 4 човека са членове на синдикалната организация на КНСБ, което не представлява голямата част от служителите. 

СмолянБГвести.нет

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини