Джихадистки вербуват жени да умират за "Ислямска държава" в Европа

Ядро от британки, които са посещавали Сирия, за да се присъединят към „Ислямска държава”, насърчават други жени във Великобритания да извършват терористични атаки в родината си, пише The Observer. Ролята на британските джихадистки в разпалването на тероризма на Острова бе разкрита от Международния център за изследване на радикализацията в Кингс Колидж, който е идентифицирал група от около 30 британки, базирани в Северна Сирия.
Според мониторинга на техните профили в социалните мрежи, няколко от тях вербуват бойци за „Ислямска държава” или открито възхваляват клането в редакцията на „Шарли ебдо”, призовавайки за още кръвопролития, включително обезглавяването на западни граждани.

Досега западните жени, присъединяващи се към джихадистите, до голяма степен бяха смятани за пасивни, като пътуват до Сирия, за да се омъжат за джихадисти и да отнесат децата им далеч от фронтовата линия. Но докато полицията се готви за възможни атаки за атаки срещу тях, а в Европа са затегнати мерките за сигурност след арестите на предполагаеми ислямисти в Белгия, Франция, Германия, работата на Международния център за изследване на радикализацията показва, че много такива жени са част от ескалиращата заплаха.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сп
    спароу джак
    2 0
    11:31, 18 яну 2015
    Грешка на природата,че е създала тези жени на снимката,които се правят на маймуни
Последни новини