Гърция омекна, почва нови преговори с ЕС

Гърция смекчи тона във финансовите преговори с ЕС, като правителството в Атина обеща да направи “всичко възможно” да осигури ново споразумение с кредиторите другата седмица, предаде Ройтерс.

Атина се съгласи да обсъди технически въпроси във връзка със спасителния план за страната, който изтича на 28 февруари.

Премиерът Алексис Ципрас се споразумя лично с председателя на Еврогрупата Йерон Дайсеблум на евросрещата в Брюксел представители на гръцкото правителство да се срещнат вчера с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ. Това дава надежда, че на ключовата среща в понеделник с финансовите министри от еврозоната Гърция може да постигне техническо удължаване на спасителния план на страната.

На срещата вчера бяха обсъждани само технически въпроси, а политическите решения са оставени за понеделник вечерта, съобщи за АФП евродипломат.

В сряда финансовите министри от еврозоната и Атина не успяха да се споразумеят как да продължи финансирането за Гърция. Вчера и двете страни обаче смекчиха позициите си.

Има възможност да не се продължава програмата за финансова помощ на Гърция и да се обсъди нова, за което настоява гръцкият премиер Алексис Ципрас, заявил високопоставен европейски източник. Според “Блумбърг” консенсусното решение ще се базира на съотношение 70 към 30 между старата и новата кредитна програма.

18 млрд. евро са изтеглили от банките гръцките вложители за последните три месеца заради несигурност за бъдещето, показват изчисления на банката “Голдман Сакс”.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини