Синдикатите искат да се гарантира правото на стачка срещу законодателя

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) поиска да се гарантира със законодателство правото на стачка, колективно договаряне и синдикално сдружаване, предаде БТА.

По сегашното законодателство стачка може да се прави само срещу действия на бизнеса, но не и такива, наложени от държавата и законодателя.

Според синдикатите са необходими корекции в закона за уреждане на колективните спорове не само, защото е стар, но и дава възможност на хората да стачкуват само срещу техните работодатели, а не когато са накърнени основни техни права.

Синдикатът настоява за криминализиране на действия, които препятстват правото на синдикално сдружаване, както и да се направи дискусия за синдикално представителство в законодателната власт.

"Аз срещу моя работодател нямам проблеми, имам проблем със законодателя, когато трябва да защитавам конституционните права. Как да го упражня това право като законът не ми позволява? Французи, италианци, германци, всички други могат да стачкуват, когато са накърнени техните икономически и социални интереси и го правят" заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров на конференциа по повод 25 годишнината от основаването на организацията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини