Малчугани от Смолян учиха как се прави "магическа" мартеница

Какъв е старинният български обичай, по който в Родопите посрещат Баба Марта, разбраха децата от 2 „а“ клас на СОУ “Отец Паисий“ в Смолян. Те посетиха Детския отдел на Регионалната библиотека „Н. Вранчев” и от първа ръка научиха каква е символиката на мартеницата, как се изработва и защо основните цветове са бяло и червено, независимо от „модерните“ интерпретации на пазара, които често са на ръба на кича.

"Това е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни”, разказаха библиотечните специалисти. Бялото символизира чистотата, невинността, радостта и красотата, а червеното е цветът на живота, здравето, победата и любовния огън, разкриха специалистите по традиции.

Материалите обаче са усукан памучен или вълнен конец,  родопската мартеница е характерно използването и на други цветове като оранжево, зелено, кафяво, разказа уредникът от Истоическия музей Тинка Белегова. От нея децата научиха, че за има практика да се добавят мъниста против уроки, паричка за благополучие и дървена лъжичка изработена от дърво върху, което е падало гръм.

Всяка домакинята трябва да е празнично пременена и в добро настроение, за да изплете мартенички от вълнена прежда предимно от бял и червен цвят”, разкри музейният експерт и добави, че такава мартеничка е била магическа и се използвала за амулет като се носела през цялата година.

Мартеничките се свалят, когато се види първата лястовица, щъркел или цъфнало дръвче, научиха още учениците, а след това четоха стихотворения за Баба Марта и пролетта и изработиха традиционни родопски мартеници.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини