Родопчани в капана на „цивилизацията“

 

В Смолян изкупиха хляба и свещите, свърши горивото, малките улици без достъп

Трети ден Смолянска област е в бедствено положение. Основният проблем е електрозахранването, прекъснато в близо 200 населени места в областта, в много населени места в региона и квартали на областни яград няма и вода. 66 училища в цялата област са в извънредна ваканция до 11 март включително. Всички сили на полиция, пожарна, военни са на терен, но вероятно малките населени места в областта ще останат без електричество до края на седмицата. Организирано е снабдяването с хляб и продоволствени продукти в общините Мадан и Рудозем, където продължава да е най-тежко и има десетки селища без ток и комуникации.

Повече от 17 часа вчера целият град беше на тъмно и студено, заради тежка авария на 110- киловолтов далекопровод в района на Девин. Около обяд на 9 март аварията беше отстранена, поетапно светна в повечето квартали на Смолян. Кричитна точка обаче все още е квартал "Устово", където няма захранване и вода, а огромни борове разрушиха покрива на две къщи на ул. "Васил Райдовски". Поне още 20 други на същата улица, която е на свлачищен терен, са заплашени от падащи дървета,

Никога не се е случвало такова нещо, ние сме възрастни хора, само двамата сме тука-ни вода, ни ток, ни нищо. Има ли ток, вода няма. Дойде ли водата, токът спира“, сподели Горялов от Смолян. Мъжът разказа, че оцеляват благодарение на близки-носят им хляб, ходят да се стоплят в къщата на съседи. Такава е съдбата на повечето бедстващи в региона.

Хлябът свърши в магазините още в неделя, изчезнаха и свещите. Заради студа, смолянчани започнаха масово да търсят печки на дърва и газ. Но пък няма от къде да заредят газ, защото количествата са изчерпани. Някои хора дори се изнесоха от града, за да се спасят от бедствената ситуация.

Тази сутрин малко магазини в областния град отвориха и ограничените доставки на хлаб-по 80 до 100 броя се разграбиха. Някои чакаха пред търговските обекти от сутринта. Хората от родопския град определиха ситуацията като жесток капан, особено трудно е за възрастните и семействата с малки деца. Масово смолянчани започнаха да се запасяват с лекарства и продукти от първа необходимост. Освен чисто битовите проблеми, напълно блокирана беше работата на всички административни структури, инстутиции и банки.

За разчистване на пътищата е мобилизирана техника от другите области, като е разпределена по републиканската пътна мрежа, каза областният управител Недялко Славов и допълни, че където има тежки медицински случаи и нуждаещи се от спешна помощ, се насочва техника за транспорт приоритетно. Издирва се и мъж от смолянското село Кремене, за когото има подаден сигнал, че е в неизвестност от 8 март.

Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини