Борисов: Агрегати ще снабдяват с ток бедстващите села и махали

Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата - на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на оперативния щаб в Смолян.

На щаба присъстваха кметовете от областите Смолян Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места. „Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят“, коментира министър-председателят. Той благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Премиерът изказа специална благодарност и обяви, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души. „Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите“, коментира Борисов.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат, на пътната агенция, на регионалното министерство. Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Два рак-трака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи.

Ще бъдат подготвени промени и в две наредби – 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема и ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени. „Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори“, посочи Борисов.

Пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира премиерът. Той уточни, и че предстоят разговори с КРС, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини