Крим никога вече няма да бъде част от Украйна

Премиерът на Крим заяви, че полуостровът се е върнал в историческата си родина Русия и никога вече няма да бъде част от Украйна. Сергей Аксьонов каза пред Би Би Си, че анексирането на полуострова от Русия е било демократичен акт. 

В интервю, излъчено в неделя, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е можела да приведе в готовност ядрените си сили. 

Крим бе официално приет в състава на Русия на 18 март след противоречив референдум, бойкотиран от лоялните на Украйна кримчани. Преди това неидентифицирани въоръжени сили нахлуха на полуострова, а Путин призна в интервюто, че е разположил военнослужещи, за да подкрепят „силите за самоотбрана на Крим“.

Тези действия принудиха ЕС и САЩ да наложат санкции срещу руски организации и граждани, включително срещу Аксьонов. 

 "Преди година руският президент се оказа пред избор – да се застъпи за населението на Крим или да го остави без защита от украинските националисти", заяви премиерът на Крим. „Уверен съм, че решението на Путин бе правилно, и това решение бе взето едва след Нова година – никой не се е намесвал във вътрешните работи на Украйна. Аз бих взел същото решение“, каза Аксьонов. „Никой нищо не е превземал. Това бе избор на кримчаните. Нищо нямаше да стане без подкрепата на местното население и именно затова не е имало никаква агресия, това бе истински демократичен акт. В това се състои главната грешка на медиите и невярното разбиране от страна на западните лидери. Хората са дезинформирани от медиите, които не представят точна картина за случилото се в Крим миналата година“, добави Аксьонов. 

 Той заяви, че властите на полуострова са сключили първите два големи договора с инвеститори на общата стойност 30 млн. долара. Аксьонов уточни, че тези инвестиционни проекти са в областта на енергетиката. Според премиера санкциите на Запада срещу Русия, наложени след анексирането на Крим, няма да продължат повече от 2 години.

 „Пострадалите от тези санкции в Западна Европа не са по-малко от тези в Русия или Крим, където не е извършено нито едно военно престъпление, не е разрушена нито една сграда. Каква е нуждата днес да ни се налагат санкции? Това е глупава и неадекватна стъпка“, подчерта Аксьонов. 

 Междувременно ЕС предупреди за продължаващото струпване на руски сили и техника в Крим, като за пореден път осъди „незаконното анексиране“ на полуострова, предаде АФП.

Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че 28-членният блок е дълбоко обезпокоен за влошаването на човешките права, като настоя за свободен достъп за външни наблюдатели, които да изследват ситуацията. „ЕС потвърждава дълбокото си безпокойство заради руското военно струпване и влошаването на човешките права на Кримския полуостров, включително лишаване от свобода на словото и подлагане на репресии на представители на малцинствата“, се казва в изявление на Могерини, одобрено от министрите на външните работи на ЕС. 

 Брюксел не признава анексирането на Крим и ще продължи реализирането на своята стратегия, включително подкрепянето на ограничителни санкции срещу полуострова. Това се казва в разпространено в понеделник заявление министри на външните работи на ЕС във връзка с годишнината от референдума за присъединяването на полуострова към Русия, предаде ТАСС. „ЕС призовава страните членки на ООН да въведат аналогични ограничителни мерки по отношение на Крим“, се казва в текста. 

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини