Десетки заложници, убити и ранени в университет в Кения

Маскирани въоръжени мъже щурмуваха университет в Североизточна Кения. Най-малко 15 са убити, 60 ранени, а около 400 души са в плен на нападателите.
Университетът се намира в град Гариса недалеч от сомалийската граница, съобщи Би Би Си.

Отговорност за нападението бе поета от сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб", която през 2013 г. уби близо 70 души в мол в Найроби.
Около 5.30 ч. местно време най-малко петима въоръжени мъже са нахлули в кампуса, след като са застреляли охраната на главния вход. 

Бойците на "Аш Шабаб" са освободили намиращите се в общежитията студенти мюсюлмани. За сметка на това ислямистката групировка е взела на мушка техни колеги християни, като е убила част от тях, а други е взела за заложници, обяви говорителят на Аш Шабаб за военните операции шейх Абдиасис Абу Мусаб, цитиран от Ройтерс. 

"Има много тела на мъртви християни в сградата. Освен това държим много християни живи. Сражението все още продължава", каза цитираният говорител на Аш Шабаб. 

15 души са убити, 60 ранени, а около 50 студенти са успели да напуснат кампуса.

Вече са освободени три от четирите сгради на общежитията. Нападателите обаче продължават да контролират последното здание, където държат приблизително 400 студенти и преподаватели за заложници.

Според студент в съседен колеж, цитиран от Ройтерс, в последно време се разпространявало предупреждение за предстояща в скоро време атака. 

Северните и източните части на Кения, които граничат със Сомалия, са най-засегнати от атаки на терористичната организация. "Аш Шабаб" взе страната на мушка, след като изпрати войски в съседна Сомалия като част от борбата срещу нея.
  
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини