Топтуристическата пътека"Каньонът на водопадите" е затворена и опасна за туристи

Екопътека „Каньонът на водопадите“ е затворена за туристи заради паднали дървета и повредена инфраструктура. 

След снежното бедствие от началото на март тази година една от най-атрактивните туристически екопътеки е недостъпна, алармираха първите туристи. Няколко групи от Смолян и страната направиха опит да посетят уникалния маршрут в дните около Великденските празници, но останаха неприятно изненадани.

Стотици паднали дървета правят почти невъзможен достъпа по пътеката от около 10 км., осеяна с десетки атрактивни водопади и природни гледки.

Част от строшените стволове са паднали направо върху мостовете и дървените парапети, туристическата инфраструктура е пострадала от тежките снегове и е опасна за хората.

Екопътеката е изградена на държавен горски фонд в защитена зона, районът е със специален статут и, режим и нищо не може да се направи от общината преди комисия от горски да направи оглед на пораженията, коментира зам.-кметът на община Смолян Марияна Цекова.

Проведени са разговори с шефа на РИОСВ Екатерина Гаджева и на Дъжавно горско стопанство Смолян Комитов, комисия от горски ще направят проверка и инвентаризация, след което ще започне поетапно разчистване на падналите дървета, допълни Цекова.

„В това състояние екопътеката е опасна за хората и трябва да бъде разчистена, а повредените дървени съоръжения поправени“, коментира зам.-кметът и призова туристите да не използват маршрута поне до началото на месец май, когато започва туристическият сезон в планината и ще отвори туристическия информационния център в подножието на екопътеката. 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини