Експерти в подкрепа на приемните семейства

    На 31 август в голямата зала на областна администрация Кърджали се проведе четвъртото заседание на ОКМД – Областния координационен механизъм за деинституционализация. Форумът бе открит от областния управител Илия Илиев. Отделите „Закрила на детето” към дирекциите „Социално подпомагане” в региона направиха кратък преглед на темповете, с които върви процеса на деинституализация в техните общини. Представени бяха добрите практики на Ардино и Джебел в превенцията на изоставянето, в резултат на които на тяхна територия няма деца, настанени за отглеждане в Дома за медико-социални грижи /ДМСМГ/. Споделен бе и опитът на община Ардино в настаняването на деца останали без родителска грижа в семейства на роднини. Отново бе акцентувано на голямата потребност от Център за  обществена подкрепа в областния град, както и на необходимостта от повече приемни семейства за деца от 0 до 3 години.

    В присъствието на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов и представителите на ДМСГД – д-р Анна Кралева и Бранимира Ванчева бе поставен въпросът за медицинските услуги, предоставяни в отделенията по неонатология в МБАЛ и в ДМСГД и тяхната роля в процеса на деинституализация. Росица Стоянова, началник отдел „Закрила на детето”- Кърджали обърна внимание на важността от  подаването на навременна информация  до отделите „Закрила на детето” при установяване на нагласа за изоставяне на дете от родилка. 

    Окръжният прокурор Желязко Стоянов разясни законовите изисквания за принудително настаняване на лица за лечение в психиатрично заведение и отговари на въпроси на членовете на ОКМД. Планирано бе провеждането на кръгла маса на тема „Междуинституционалното сътрудничество - модел за работа в процеса на деинституализация“. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини