Огромна пукнатина се появи в планината Бигхорн

    Ловци в частно ранчо в планината Бигхорн в Уайоминг се натъкнаха на невероятна и мистериозна гледка: огромна пукнатина в земята, която на някои места напомня на Гранд Каньон. Местните вече я нарекоха “дълбоката рана.”

    Постове за пукнатината се появиха за пръв път във фейсбук в петък, твърдейки че се е появила вероятно през последните две седмици.

    В региона не са регистрирани земетресения, това още повече озадачава хората, които не успяват да намерят обяснение за промяната в почвата и скалите отворили пукнатина с дължина 690 м и ширина 46 м.

    Ранди Бекер ловувал в района през уикенда и направил няколко възхитителни снимки на пукнатината, която той нарича: “страхотен пример за това, че земята не е толкова стабилна, колкото си мислим. Тук действат невероятни сили, в състояние да преместят такова голямо количество пръст.”

    Според възможните причини са влага под повърхността, която предизвиква слабост в почвата и геологията или всеки друг процес, които би отслабил основите и би причинил нестабилност.

    Сет Уитке, геолог от Уайоминг обяснява събитието в планината Бигхорн просто като свличане на земна маса.

    Според него много от свлачищата са причинени от влага в земните недра, която в този случай е резултат на извор, твърдят инженерите.

    За Уитке събитието не е особено впечатляващо като се има предвид колко внушителен е пейзажа, но добавя, че подобни явление в Уайоминг през есента са по-редки, отколкото през пролетта, когато обичайно влагата е повече.

    За широката публика обаче пукнатината е удивителна. Дали ще продължи да се увеличава?

    Докато има възможност за това, според Уитаке, тя ще продължава да расте.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини