Археолози и архитекти: В идващите години бутафорията може изцяло да заличи културното наследство

Ако досегашните случаи на бутафория, на унищожаване на автентични културни ценности под ново строителство, на хипотетични реставрации, са се сторили на някого сериозен проблем, то в следващите години е възможно това да придобие застрашителни размери и да се превърне в практика, която обществото да трябва да приеме. Това предупредиха днес на пресконференция експерти историци, реставратори, археолози, архитекти от Форум "Културно наследство".

Те посочиха, че за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация по европейски програми се предвижда да са около 300 млн. евро, което е над два пъти повече от досегашното. Ако правителството не изработи ясни механизми кое се финансира, кое не, кои обекти са с приоритет, ако не излезе с ясни критерии, ще продължи досегашната ситуация - осъществяване на множество проекти в противоречие с международните принципи и норми, нанасящи необратими поражения върху оригинални културни ценности, заявиха експертите. Ще се умножат многократно туристическите атракции.

От форума изразиха надежда все пак отговорните институции в сферата на културното наследство да започнат диалог с експертите, които от организацията са предложили още преди четири месеца. И заедно да изготвят общоприемливи правила. По време на пресконференцията обаче експертите отбелязаха, че досега

доста арогантно им е бил отказан такъв диалог

И не заявиха оптимизъм за бъдещето. Затова те щели да се обърнат към всички международни експертни  иполитически институции, за да сигнализират за случващото се в България.

Надяваме се тогава държавата да си даде сметка, че поставя под заплаха изобщо финансирането по европейски програми на опазването на културното наследство и да преосмисли поведението си, заяви културологът доц. Георги Вълчев.

Експертите акцентираха и именно на това - че повечето намеси в културни паметници, с които се руши българското културно наследство, а то по европейските правила е и европейско наследство, се прави с пари от Европейския съюз.

Според проф. арх. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителните места (ИКОМОС), почетен председател на ИКОМОС-България, експерт на ЮНЕСКО за световното наследство в България

се нарушават базисни европейски и световни правила

Според нормите автентичността е базисно качество, реставрацията в никакъв случай не може да бъде хипотетична и трябва да се базира на пълна и детайлна документация. По думите му в момента с повечето от обектите се налага фалшива представа за автентичността.

Експертите разказаха и как им е бил отказан диалог от компетентните институии на поканата отпреди 4 месеца до над 10 структури. Единствено доскорошният омбудсман Константин Пенчев им е изпратил писмо, с което пожелава успех на бъдещите срещи и дискусии. По преразказ на Вълчев от Министерството на културата било получено писмо, подписано от ресорния зам.-министър Бони Петрунова, в което се казвало, че ведомството разполага с достатъчно експертен потенциал, работи прекрасно с неправителствената общност и не вижда смисъл да се ангажира с поставените от Форума искания. Другите институции пък изобщо не отговорили.

Свидетели сме на агресивно, арогантно и надменно отношение, толерирано от страна на Министерството на културата, обявиха в открито писмо от "Културно наследство".

"Резултатите от подобно пренебрежително поведение са видни - културното наследство все повече продължава да губи своята автентичност и потенциал като безценен източник на знания за миналото, като фактор за формиране на национална идентичност и като ресурс за развитие на съвременен, модерен туризъм", заявяват от организацията.

Личните амбиции и интереси на тесен кръг от хора

да управляват този ресурс в разрез с общоприетите международни правила и норми не само ни отдалечава от добрите европейски и световни практики, но са и на път да дискредитират страната пред европейските партньори", допълват от Форум "Културно наследство".

По време на пресконференцията арх. Йорданка Кандулкова, която е и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отбеляза, че разликата между България и Италия нарпимер в подхода около реставрационните и консервационни работи е че у нас липсва сериозна независима институция, осигурена с достатъчно експерти и бюджет, която да контролира намесите. В Италия специално независимо звено слудяло внимателно както проектите за намеси, така и впоследствие осъществявало стриктен контрол по изпълнението.

В момента в НИНКН има около петима души-експерти, които трябва да пресяват всички проекти, като двама от тях са в пенсионна възраст, отбелязаха присъстващи на срещата членове на форума. Това означава, че проектите за тези около 300 млн. евро от догодина ще трябва да бъдат обработвани от трима-четирима души.

"Общините вече са полудели да усвояват тези милиони, вероятно и част от колегите-археолози ще се изкушат и сегашният първи сезон на сериала с бутафорията и унищожаване на културно наследство ще се превърне в практика", заяви доц. Тотко Стоянов от Асоциацията на българските археолози.

Кандулкова и колегите й отбелязаха, че и без това

неудобните експерти не биват слушани

а мненията им потъват в някакви архиви. Подобна била ситуацията и с археолозите, заяви Стоянов. Има фрапиращи случаи, когато биват елиминирани и отстранявани от обекти колегите, които искат да си вършат работата и биват заменяни от удобни "специалисти", заяви той. По думите му заради строителните работи на обекти - културно наследство, често много неща остават непроучени при тотално пренебрежение на закона за културното наследство. Пренебрегвало се и наблюдението от археологът върху строителните дейности.

Междувременно във "Фейсбук" за петък се организира протест под надслова "Да спрем бутафорията в центъра на България". Събитието е насрочено за 16 ч.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини