Разкази на О'Хенри развълнуваха ученици от ПГСС

 В седмицата, посветена на четенето, учителите по литература от ПГСС „Васил Левски“ поканиха Теодора Кирякова като публична личност и човек, боравещ със словото, за провеждане на час по художествено четене. Два класа – 10 и 12, се събраха, за да чуят разказ шедьовър, написан от американския писател О'Хенри.

Повечето от младежите познават Теодора Кирякова не само като репортер в parvomai.net, но и като човек, който е провеждал с тях театрални занимания. Затова никой не се изненада от избора на учителките им – Елеонора Въцова и Жанета Стоянова. Но всички бяха впечатлени от повествователното майсторство на О'Хенри и вълнуващото развитие на сюжета в „Даровете на влъхвите“.

„Изборът на „Даровете на влъхвите“ не е случаен – обясни Кирякова – освен че това е най-емоционалният и въздействащ разказ, който някога съм чела, действието се развива на Коледа – празникът, който ни предстои. А основната тема е подаръкът.“

След „Даровете“ учениците останаха да изслушат още един разказ - „Последният лист“, предизвикал още емоции с изненадващия си финал.

Дълго продължилата тишина след края на разказа, беше показателна за въздействието на думите и умението на писателя да рисува със слово.

Между 7 и 12 декември всички училища в страната провеждат дейности, посветени на Националната седмица на четенето, която е част от Плана на МОН. Четенето на разказ от публична личност беше част от програмата на дейностите в ПГСС „Васил Левски“.

Росица Тарашева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини