Младежки медиатор ще помага на неактивните млади хора в общината

В Първомай започна работа младежки медиатор. Марина Филипова ще бъде посредник между неактивните млади хора на възраст между 16 и 29 години, които не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда и  различните институции, които предоставят социални, образователни и други услуги.

Основната ѝ задача ще бъде да помогне на тези младежи да намерят своето място в обществото – задача доста трудна, в една демотивираща обстановката.

Филипова е назначена на трудов договор по „Национална програма активиране на неактивни лица“. Била е на обучение, завършило с изпит. В България има около 100 подготвени младежки медиатори. В подготовката им са разглеждани различни казуси за подход към тези младежи. Стремежът на Марина Филипова ще бъде 15-18 годишните да се върнат в училище, а по-големите да открият какво могат да правят. За да достигне средата на неактивните младежи тя ще трябва да работи – там където се събират млади хора. В рекламните флаери пише - „в читалища, в библиотеки, дори и в кафенета“. В община Първомай има над 5000 младежи в тази възраст. Колко точно от тях са в категорията неработещи, не учещи и нерегистрирани в БТ - статистика няма. Надява се чрез НОИ да получи малко повече яснота по въпроса.

Младежкият медиатор ще си сътрудничи с различни институции като Бюро по труда, училища, ОбА, ЦОП и други.

Всички млади хора до 29 годишна възраст в нашия град и община, които не работят, не учат и не са регистрирани в ДБТ и имат нужда от помощ при търсене и намиране на работа, включване в заетост и обучение, могат да се обърнат за информация към младежкия медиатор, който ще ги насочи в правилната посока. Марина Филипова ще им помогне с изготвянето на автобиография, писането на мотивационно писмо и всякакви други документи. Работното ѝ място се намира в Община Първомай. Ако искате да се свържете с новоназначения младежки медиатор, можете да го направите на: телефон: 0899/ 671785

адрес: Община Първомай, ул. "Братя Миладинови - юг" N:50   ет. 3, ст. 324, , в рамките на работното време от 08.00 до 17.00 ч. от понеделник до петък включително.

Facebook: facebook.com/mediator.parvomai

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини