Вратите на Районен съд - Първомай са отворени всеки ден

По повод на решение от 13.12.2015 година на Съюза на съдиите съдилищата в страната днес да обявят национален ден на отворените врати председателят на Районен съд – Първомай Спасимир Здравчев, който не е член на Съюза, заяви, че ежедневно вратите на институцията, в която работи, са отворени за интересуващите се от работата на съда и съдебната система.

Във връзка с тиражираната напоследък в медиите идея за оптимизиране на мрежата от съдилища в страната съдия Здравчев сподели, че когато се говори за реформи в съдебната система, и магистрати, и служители, и общество са единодушни, че нещо трябва да се промени в името на доброто – на срочното, прозрачното, справедливото правосъдие. Но въпросът е с какви средства и на каква цена ще бъдат решени проблемите. И дали заличаването от съдебната карта на малките съдилища няма да погази конституционното право на гражданите за достъп до правосъдие. Евентуалното премахване или сливане на районни съдилища следва да се направи едва след задълбочена преценка как и дали може да бъде осигурен реален физически достъп на гражданите до съда, за да не се окаже отдалеченият съд недостъпен за голяма част от българското население. За да се даде възможност за отнасяне на всяка гражданска претенция до съдия и да се гарантира справедлив процес в разумен срок, достъпът до правосъдие следва да се разбира и в географски смисъл – местоположението на съдилищата да бъде съобразено с възможността на гражданите да посетят сградата на съда за кратко време и с минимални пътни разходи, което следва да се обсъди във връзка със стандарта на живот и развитието на инфраструктурата в съответната община.

И не на последно място за прекрояване на съдебната карта трябва да се вземе предвид и натовареността на магистратите, а за правораздаващите в Районен съд – Първомай през последните години тя е около средната за страната.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини