Песните на Добри Чинтулов заменят ”Робинзон Крузо”

"Робинзон Крузо" няма да се учи в 6 клас, вместо това се връщат песните на Добри Чинтулов. "История славянобългарска" ще се учи 4 пъти от 7 клас до 10 клас. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на представяне на новите учебни планове за 2, 6 и 8 клас, организирано от клуба по дебати към Втора английска гимназия в София.

Фолклорните песни "Даваш ли даваш, Балканджи Йово" и "Крали Марко" ще се изучават в шести клас в часовете по история. Двете произведения ще се изучават и с междупредметни връзки, което е новият момент в учебните програми, допълни той. 

В осми клас по литература пък ще има откъси за Исус и Богородица, както и сонети на Шекспир вместо досегашните на Петрарка, каза Стаматов, цитиран от 24chasa.bg.

"Заложили сме силно олекотяване на учебното съдържание, създаване на свобода на учителя, за да направи допълнителен избор според класа и индивидуалните особености на учениците.До 60% от учебните програми ще са за ново съдържание, а останалото за контролни, преговор, затвърждаване", обясни зам.-министърът на образованието. 

Дадена е и възможност учителят да включи по литература допълнителни произведения. Понякога обаче това допълнително надграждане води до напрежение и бягства в училище, каза Стаматов, който допреди два месеца бе директор на училище.

"История славянобългарска" е един от моментите, в които има промяна спрямо първоначалния вариант на програмите. В окончателния вариант присъства на четири места, каза Стаматов.

Децата ще изучават откъси от "История славянобългарска" в седми клас в часовете по история и цивилизации. След това по същия предмет ще се изучава произведението на Пайсий Хилендарски и в осми и десети клас. 

По литература пък ще се изучава в девети клас. „Робинзон Крузо“ няма да се учи в 6 клас, вместо това се връщат песните на Добри Чинтулов в часовете по литература и по музика, обяви още заместник-министърът на образованието. 

"От шести клас са Възрожденските текстове. „Къде си вярна ти любов народна“ е в учебника по музика за шести клас, седми клас по литература ще се учи "Стани, стани, юнак Балкански", допълни той.

Пропуснатото Средновековие сегашните петокласници и шестокласници ще учат, когато станат 7-ми клас в часовете по задължителна избираема подготовка.

"В нито един момент не е имало замяна на турско робство със съжителство, османско владичество е терминът в програмите по история, робство и съжителство са термините по литуратура", каза още Стаматов, цитиран от БНТ.

Преди дни новите учебни програми бяха одобрени от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след проведените обществени обсъждания. От министерството обявиха, че повече от 3 пъти българските текстове надвишават чуждите по литература от 5-и до 12-и клас.

Отлагат промените за матурите

Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно - разделянето на зрелостния изпит на различни модули,  няма да се случат,  стана ясно още от думите на зам.-министърът.

Целта на промените беше да се намали преписването, от МОН обаче ще засилят техническата обезпеченост. 

"Ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат друг голям проблем, който е свързан с техническата несъвместимост на двата изпита, които са по едно и също време, от една страна. От друга – голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници”, обясни Диян Стаматов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини