ГЕРБ предложи отмяна на забраната за къмпингуване

Депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание предложение за отмяна на забраната за т. нар диво къмпингуване, приета преди седмица от парламента. Днешната законодателна инициатива заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева обясни с големия обществен интерес, който ги задължавал да постъпят по този начин. 

Това не значи, че не оставаме на нашата позиция, че българското Черноморие и всички курорти - зимни и летни, трябва да се поддържат в добър вид, да се използват екосъобразно, да запазим природата, разясни тя, цитирана от БТА.

Водели се разговори с Министерството на туризма, с кметовете на курортните общини, НПО, за промени в Закона за туризма в частта за къмпингуването. 

Там ще бъдат заложени абсолютно всички мерки и правила, по които ще се ползват и тези нерегламентирани къмпинги, подчерта Караянчева. Според нея предишната забрана в никакъв случай не била лоша и също защитавала определени обществени интереси.

По време на дискусия за промени в Закона за туризма министър Николина Ангелкова съобщи, че няма да има тотална забрана за къмпингуване. Тя съобщи, че чл. 207а от предложенията за промени в Закона за туризма в този си вид ще отпадне, защото е неработещ. 

Според разпоредби на този член се предвиждаше за къмпингуване или разполагане напалатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги да има глоба 200 лева, а когато от къмпингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието да е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. 

Ангелкова обаче подчерта, че е необходимо да се изясни що е то къмпинг и какви са правилата и реда за къмпингуване. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини