Студентите искат намаляване на лихвите по студентското кредитиране

Представителите на Националното представителство на студентските съвети

/НПСС/ в България поискаха да бъде намален лихвения процент на студентските кредити, както и лихвата върху тях да бъде начислявана след изтичане на гратисния период.

Представителите на студентите поискаха още всички студенти да имат възможност да теглят студентски кредит, независимо от формата им на обучение. Това стана ясно след участието на председателят на НПСС - Яна Вангелова, и Кирил Стоянов - член на изпълнителния съвет на НПСС и Председател на Студентски съвет при ВСУ "Черноризец Храбър", в заседанието на Националния съвет за кредитиране на студенти и докторанти, който се проведе на 05 Април 2016 година, в Министерство на образованието и науката.

В рамките на проведеното заседание беше представена информация за резултатите от прилагането на системата за кредитиране за периода 2010-2015 година, както и прогнозите за бюджетната рамка на системата за студентско кредитиране през 2017 година.

По време на срещата, в която участваха всички заинтересовани страни, бяха обсъдени предложения за изменение и допълнение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

Припомняме, че след едногодишна борба за правата на студентите и наличната форма на дискриминация към колегите от задочна форма на обучение, в началото на 2013 година Националното представителство на студентските съвети спечели делото пред Комисията за защита от дискриминация.

Специализиран заседателен състав към Комисията за защита от дискриминация установи със свое решение, че въведеното условие за кандидатстване за получаване на кредит по Закона за кредитиране на студенти и докторанти - "кандидатстващите да са в редовна форма на обучение", регламентира по-неблагоприятно третиране на студентите и докторантите, обучаващи се в друга форма, различна от редовната.

Тогава КЗД излезе с решение, че това условие е пряка дискриминация по признак "лично положение", а чрез изискването за "редовна форма" на обучение към студентите и докторантите, искащи студентски кредити се нарушава и Международната конвенция за борба срещу дискриминацията в сферата на образованието.

В хода на събитията от 2013 година до сега бяха проведени редица срещи, които съпътстваха и обжалване на решението от Министерство на образованието и науката.

Още тогава от министерството, в съображение с решението на Комисията за защита от дискриминация, направиха опит за приемане на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, но заради предсрочното прекратяване на мандатите на 41-вото и 42-рото НС те не бяха приети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини