Инвестират нови 200 хиляди в боклука на Хасково

205 хиляди лева ще бъдат инвестирани в закупуването на нови съдове за събиране на отпадъци в Хасково. Те ще бъдат от типа „Иглу“, преценен като по ефективен и екологичен в разделното събиране на отпадъци. Разполагане на Иглу-тата започна от 19-ти април и предстои поставянето на общо 334 контейнера. Според специалистите, това ще улесни сметосъбирането в Хасково, защото в съдовете по-трудно се изхвърлят битови и строителни отпадъци и се ограничава до минимум риска от замърсяване около контейнерите.

Новите контейнери се различават по технически характеристики, но остават в познатите три цвята: сини контейнери– за хартиени и картонени опаковки; жълти – за пластмасови и метални опаковки и зелени – за стъклени. За обслужването на новите контейнери „Екопак България“ АД осигурява специализиран сметосъбиращ автомобил, който е с монтирана GPS система за директен достъп в “реално време”.

Целта на тези нововъведения е усъвършенстване на системата за разделно събиране, като се увеличат количествата отпадъци от опаковки, годни за рециклиране, и се намалят количествата отпадъци, които отиват на сметища и депа за съхранение.

Руди Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини