Музеят в Смолян организира работилница за фенери за 24 май

С разнообразна програма Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян ще отбележи Международния ден на музеите – 18 май.

Проявите започнаха на 9 май с изложбата „Върви народе възродени“ към познание, духовно съвършенство, европейско единение“, експонирана в залите на музея. В нея се проследява делото на Св. св. Кирил и Методий и историята на тяхното почитане сред българите от Възраждането до съвременността. Акцент в изложбата са колекция от фенери, облепени с архивни снимки от различни краища на България, показващи училищни събития и шествия на ученици.

В дните 11, 12 и 13 май от 14.00 ч., в залите на музея ще се организират ателиета за изработване на фенери, съпътстващи изложбата. Целта на организираните ателиета е да представят отделни моменти от живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Под ръководството на музейните експерти участниците ще се опитат да изработят фенери, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Материалите за работа са осигурени от музея, а изработените от участниците фенери ще обогатят музейната изложба, която е ще може да се посети до 25 май 2016 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини