Мигането издава лъжците

Най-сигурният начин да откриете лъжците е да ги гледате в очите, защото мигането ги издава, показва британско изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф" и публикувано в издание за невербално поведение.

Д-р Шарън Лиъл от Университета в Портсмут установи, че лъжците мигат по-рядко от нормалното, докато изричат лъжата, и след това започват да примигват осем пъти по-често, отколкото обикновено.

Резултатите могат да бъдат използвани от професионалисти като полицаи и бодигардове, за да откриват хора, които ги лъжат.

Учените наблюдавали група доброволци в продължение на 10 минути, докато те извършвали обичайна дейност. На лицата от втора група били дадени инструкции да откраднат изпитна работа от учебен кабинет и след това да отричат, че са го направили.

После психолозите питали всеки от членовете на двете групи какво са правили и регистрирали броя на миганията им. За целта са използвани електроди, сложени над, под и встрани от очите.

В началото всички изследвани лица мигали еднакво често. Когато участниците давали лъжливи отговори, броят на миганията им намалял.

За разлика от тях у хората, които казвали истината, броят на миганията се увеличил. Това може да се дължи и на вълнението, че участват в експеримент.

След като са изрекли лъжа обаче, участниците започнали бързо да примигват, докато хората, които са казали истината, мигали по-рядко.

Учените заключават, че човек не мига, докато лъже, защото измислянето, запомнянето и поддържането на правдоподобна лъжа отнема от енергията му.

Не е много ясно защо лъжецът започва бързо и често да мига, след като е изрекъл неистина. Психолозите предполагат, че залпът от мигания служи като отдушник на напрежението за лъжеца. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини