Родната къща на Хитлер в Австрия да бъде съборена предлага вътрешният министър

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка каза, че родната къща на Адолф Хитлер би могла да бъде разрушена, и нарече това "най-чистото решение", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Австрийското правителство иска да експроприира къщата в Баунау ам Ин, където на 20 април 1889 година е роден бъдещият нацистки лидер, за да гарантира, че тя няма да стане място за поклонение на пронацистки настроените.

Вътрешното министерство е наело къщата от 1972 година, за да не допусне да се злоупотребява с нея, отдавайки я под наем на свой ред на редица благотворителни организации. Сега сградата е празна, след като център за грижи за възрастни хора с увреждания се е изнесъл през 2011 година.

В ефира на австрийската телевизия О Ер Еф Соботка каза, че експроприацията е необходима. Той допълни, че правителството се е опитало да изясним със собственика всички възможности за използване на къщата и купуването й, но без резултат."

"Според мен разрушаването . . . би било най-чистото решение", каза Соботка. Комисия от историци ще решава бъдещето й, допълва АП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини