Да дариш храна е по-трудно, отколкото да я изхвърлиш, а гладните са много

Да се дари храна е много по-трудно, отколкото да се изхвърли. Върху дарените храни производителите дължат 20% ДДС, а ако я унищожат, не дължат нищо.

Такава е ситуацията в България, това е много несправедливо и престъпно на фона на гладуващите български граждани, заяви националният омбудсман Мая Манолова по Нова тв. Всяко трето българско дете не се дохранва пълноценно. В същото време 670 000 тона храни се унищожават всяка година, а се даряват под половин процент, обясни още Манолова.

„Ако храната, която се унищожава, се дарява, ситуацията за гладуващите хора значително ще се промени. Предлагаме 1% от годишния оборот на производителя да може да бъде даряването. От премахването на ДДС върху дарените храни държавата няма да загуби, а ще спечели”, каза омбудсманът. 

Кампанията трябва да освободи пътя на дарението, да го направи законно и контролирано. Основната задача на бизнеса е да генерира печалби, а не да дарява произведеното от него. Именно затова предлагаме пренебрежително малък процент от годишния оборот да бъде признаван за дарение и освободен от ДДС. Това се прави с цел да няма злоупотреби”, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя допълни още, че важен ефект в полза на потребителите е, че с това ще се спре практиката за преетикиране на храни с изтичащ срок на годност. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини