Смолян участва в проект срещу речни наводнения, за който Европа дава 11.5 млн.евро

В Серес, Областният управител Недялко Славов и експерти от Областна администрация Смолян участваха в първа работна среща между всички партньори по изпълнението на стратегически проект за трансгранично планиране и прилагане на инфраструктурни мерки за защита от наводнения в речните басейни Струма/Стримон, Керкини, Места/Нестос и Марица/Еврос, в съответствие с изменението на климата.

Проектът ще се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България” 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”. Общият бюджет за всички партньори ще бъде 11,5 млн. евро.

Очаква се в началото на месец септември 2016 г. да бъде публикувана поканата за подаване на стратегически проектни предложения, като бенефициенти от българска страна ще бъдат областните управители на областите в обхвата на Програмата. На работната среща партньорите се договориха за дейностите, които ще се изпълняват в трансграничния район и разпределението на бюджета.

Водещ партньор ще бъде Регионът на Централна Македония, Гърция. Останалите партньори от българска страна са Областните администрации на регионите Смолян, Кърджали, Хасково и Благоевград, от гръцка - Регионът на Източна Македония и Тракия и Децентрализирана администрация на Македония и Тракия.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини