Областната дирекция на МВР в Смолян с програма за превенция на пътя през летния сезон

Заради очакваното рязко увеличаване на интензивността на движението през туристическия летен сезон и свързания с него пътен травматизъм, Областната дирекция на МВР в Смолян предприема редица мерки, съобщават от пресцентъра. Осигурено е полицейско присъствие там, където има рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт за регулиране и подпомагане на движението.

Засилена е контролната дейност за установяване на нарушения, влияещи на безопасността на движението по пътищата и в частност към тези, извършени от водачи на мотоциклети и мотопеди. При проверките се акцентира върху правоспособността, използването на защитни каски, регистрация на МПС и състоянието и видимостта на регистрационната табела. Определени са местата за контрол по най-уязвимите пътни участъци, места с интензивен трафик и участъци с концентрация на ПТП.

Същ отака са изготвени графици и планове за провеждането на специализирани полицейски операции по метода на „Широкообхватен контрол“ и СПО в районите на питейни и увеселителни заведения, както и в малките населени места. Полицейските проверки ще бъдат насочени главно към управление на МПС от неправоспособни водачи, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, управляващи нерегистрирани и технически неизправни МПС, неизползващи обезопасителни колани, защитни каски и детски обезопасителни системи, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилите и др.

Създадена организация за провеждане на кампании по контрол на техническата изправност на МПС за обществен превоз на пътници и товари, извършване на нерегламентирани превози, както и организирани превози на деца. Осъществен е периодичен контрол за състоянието на сигнализацията, с която е въведена временна организация и безопасност на движението по време на строително-ремонтни работи.

 Координирани са действията с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за изпълнение на заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване движението на МПС над 12 тона (включително с ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по определени участъци от републиканската пътна мрежа. Особено внимание се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част на денонощието.

За последните 5 години през летните месеца в страната са загинали 953 и са били ранени 13 089 души, сочат данните на полицията.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини