Експеримент поставя под съмнение чувството ни за реалност

Данни от проведен експеримент върху неутриното сочат, че неуловимите субатомни частици трябва буквално да са от два взаимоизключващи се типа едновременно – създавайки дупка в интуитивното ни чувство за реалност. Това е резлутат, който често се наблюдава при експериментите в сферата на квантовата оптика, а не при почти неуловимите неутрони.

“Ако преди 10 години ми бяхте казали, че ще използваме неутриното, за да изследваме основите на квантовата механика, щях да ви кажа, че сте се напушили с нещо изключително интересно ”, казва Андрю Уайт, физик от Университета на Куинсленд.

Според квантовата теория, миниатюрните неща не се държат като обикновените предмети. За разлика от ябълката, субатомната частица може да се намира на 2 места или в два различни варианта едновременно. Тези състояния на суперпозиця обаче са деликатни. Фотонът може е едновременно поляризиран вертикално и хоризонтално и съвсем случайно едно от двете състояние може да се разпадне.

Според квантовата теория, поляризацията на фотона не съществува, докато не бъде измерена. Албърт Айнщайн отхвърлил тази идея, твърдейки, че физическите свойства на обекта трябва да се елемент от реалността, която съществува независимо от измерванията. Други физици твърдят, че резултатът от подобни измервания се предопределя от скрита променлива в самия фотон.

През 1964 британският теоретик Джон Бел открил начин да тества тази теория. В квантовата теория, два фотона в състояние на суперпозиция могат да се оплетат, така че измерването на единия определя не само неговата поляризация, но и тази на другия фотон, дори и ако е на разстояние от светлинни години. Тази квантова връзка създава корелации между частиците, които са по-силни от това, което позволяват скритите променливи.

Тестът с неутроните включва корелации между измервания, разделени не в пространството, а във времето. През 1985, теоретиците Анупам Гарг и Антъни Легет извършиха многократни измерванията на единична квантова система: пръстен от свръхпроводник, в който тече непрекъснат ток в една от двете посоки. Пръстенът имитира монета, която има две страни, с единствената разлика, че токът може да протича и в двете посоки едновременно.

Според квантовата теория, токът ще се колебае между двете посоки. Измерването ще разкрие посоката, като тя вероятно ще зависи от времето. Легет и Гарг откриха, че определени корелации сред 3 и повече измервания биха били по-силни от това което допуска класическата физика, ако токът няма посока преди да бъде измерен.

Други учени също постигнаха сходни резултати с тези на Легет и Гарг.

Неутриното съществува в три състояния, които преливат от едно в друго. Лаборатория в Илинойс открила, че така наречените мюон неутрино преминават основно в електрон неутрино. Учените не измерили многократно едно отделно неутроно, защото измерването обикновено го разрушава. Те обаче установили, че измерването на много неутрино едновременно и еквиваленто на многократното измерване на на едно и също неутрино.

Изследователите не успели да сравнят пряко измервания направени по различно време. Колебанието на неутриното варира според енергията му. Затова вместо да търсят корелации между неутрино измерени по различно време, учените се фокусирали върху еквивалентни корелации в броя мюон неутрони пристигащи в лабораторията с различни енергии.

Учените наблюдавали силната корелация предсказана от Легет и Гарг.

Следващата стъпка ще е да разберем дали неутриното може да подложи на тест квантовата физика и по други начини. Учените искат да знаят дали реализмът важи и за миниатюрните обекти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини