5 фантазии на Жул Верн, които станаха реалност

На 8 февруари 1828 г. е роден Жул Верн – писателят, който използва новите технологии на своето време, за да предскаже някои от най-големите изобретения на бъдещето.

Книгите му са преведени на 148 езика. Много от сюжетите му се градят върху внимателно проучени научни факти и теории, останалото е въображение: като пътуването в космоса и под водата.

В продължение на 40 години създателят на жанра научна фантастика  Жул Верн публикува по 1-2 книги годишно.  Пише за екзотични места, но той самият не пътува много, а единственият му полет с балон трае 24 минути.

"Фигаро" припомня 5 от фантазиите му, които са се превърнали в реалност:

1. Изкуственият спътник

Професор Шулце създава неволно първия изкуствен спътник в „Петстотинте милиона на Бегюм“, публикувана през 1879 г. Спутник, първият изкуствен сателит е изстрелян в орбита от СССР на 4 октомври 1957 г. от космодрума в Байконур. Той тежи 83 кг и е с размер 58 см в диаметър.

2. Човек в космоса

В „От Земята до Луната“, отпечатана през 1865 г., Жул Верн си представя човека в космоса. На 12 април 1961 г. руският космонавт Юрий Гагарин, тогава 27-годишен, става първият пътешественик в космоса. На борда на капсулата Восток, която тежи 4725 кг той прави първата обиколка на земята за 1,48 часа.

3. Първата атомна подводница

В „20 000 левги под водата“, издадена през 1869 г., в описанието на подводницата „Наутилус“ откриваме характеристиките на първата американска атомна подводница. Тя получава същото име като кораба на Жул Верн и е пусната на вода за пръв път на 17 януари 1955 г.

4. Употребата на алуминий

Капсулата, носеща астронавтите в „Около Луната“ (1870), е от алуминий. Използването на този метал започва чак през 1920 г., когато модернизацията прави производството му  по-евтино. И когато прекалено ниското му тегло е компенсирано със сплави. Аерокосмическата индустрия разчита на алуминия (и сплавите с алуминий) заради тяхната устойчивост на корозия, лекота и много ниска плътност.

5. Първият полет до Луната

Във въображението на Жул Верн машината влиза в орбитата на Луната. Върти се като орбитална станция. На 24 декември 1968 г. американските астронавти от мисията Аполо 8 - командир Франк Борман и пилотите Джеймс Ловел и Уилям Андерс, осъществяват първия пилотиран полет  около Луната. Те са първите хора, видели обратната страна на земния спътник.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини