Министър Захариева отнесе 200 лв. глоба за превишена скорост

Глоба от 200 лв. за превишена скорост е наложена от полицията в Търговище на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя обжалва, но Районният съд в Търговище я потвърди.

Електронният фиш е издаден на Захариева, в качеството ѝ а представител на Министерството на правосъдието (МП), след като техен служебен автомобил “Ситроен” бил заснет с камера да се движи с 42 км превишена скорост. Нарушението било засечено на 10 февруари т.г. В 12,19 ч до метан станцията в Търговище, където разрешената скорост е 60 км/ч.

В жалбата от министър Захариева се твърдяло, че фишът е незаконосъобразен. Тя настояла за отмяна на глобата и с възражението, че тя е с изтекла давност.

Районният съд в Търговище обаче оставил без уважение жалбата на министърката. Нещо повече - съдът се позовава на тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), в което докладчик е бил тогавашния съдия, а сега шеф на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Според решението „..електронният фиш е своеобразен властнически акт с установителни и санкционни функции. Той се приравнява едновременно към АУАН (акт за установяване на административно нарушение. бел. ред.) и НП (наказателно постановление), но само по отношение на правното му действие.., не и по форма, съдържание, реквизити и процедура по издаване. От това следва, че изискванията за форма, съдържане и ред за издаване на АУАН и НП, сравнително подробно регламентирани в ЗАНН, са неприложими по отношение на електронния фиш. Относно формата на електронния фиш следва да се приемат за задължителни само посочените в чл.189, ал.4 изр.2 реквизити…”.

Предвид изложените обстоятелства, съдът намира, че жалбоподателката е санкционирана обосновано и законосъобразно с ел. фиш на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.2, т.5 от ЗДвП, посредством налагане на глоба в размер на 200лв. Размерът на глобата е фиксиран в закона. С оглед горното, съдът намира, че обжалваният ел. фиш следва да бъде потвърден като законосъобразен, се посочва в решението на съда.

То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    аз
    0 0
    20:40, 18 юли 2016
    Решение № 196 от 15.07.2016г. по АНД № 521/2016г. на РС Търговище
Последни новини