Самолети на САЩ удариха ”Ислямска държава” в Сирт, Либия

Самолети на американските ВВС нанесоха вчера първи удари по позиции на "Ислямска държава" в либийския град Сирт, съобщи Пентагона, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бомбардировките са предприети по молба на либийското правителство на националното единство и с лично разрешение на президента Барак Обама.

Препоръка за нападението са отправили американският министър на отбраната Ащън Картър и председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд.

По телевизията ръководителят на правителството в Триполи Файез ел Сарадж потвърди, че е поискал съдействието на ВВС на САЩ и обяви, че ударите са причинили тежки загуби на джихадистите.

Тези удари ще траят ограничено време и няма да се простират отвъд град Сирт и предградията му, добави той.

Говорителят на Пентагона Питър Кук пък каза, че ударите са били насочени срещу място, на което са били разположени танкове на ИД и срещу две превозни средства на групировката.

Правителствените сили, подкрепяни от ООН, се опитват да си върнат целия средиземноморски град на 450 км източно от Триполи. В началото на юни т. г. те навлязоха в част него, прибързано съобщиха, че са победили, и оттогава го държат под обсада.

Тази година американски представители бяха казали, че в Либия има около 6000 бойци на "Ислямска държава", включително екстремисти, напуснали Сирия. Според тях обаче в последните месеци броят на джихадистите в Либия е намалял.

В средата на юли ген. Дънфорд каза, че в Сирт, използван от джихадистите за основна база, са останали само неколкостотин бойци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини