Евросубсидиите за мляко вече само срещу фактури за продажбата му

За да получат европейски субсидии, фермерите ще трябва да доказват с фактури, че са продали млякото законно, а не в сивия сектор.

Като задължително изискване вече ще се счита представянето на фактури за продажбата на мляко за поне 3000 кг. мляко годишно за едно животно.

Очаква се мярката да доведе до изсветляване на бизнеса и стимул за производство на повече и по-качествен продукт, заявиха на пресконференция от Министерство на земеделието и храните.

България ще предоставя за обвързана подкрепа в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство" 232 млн. лв. на година.

На пресконференция в МЗХ екипът на министър Десислава Танева обясни, че досегашното предлагане на схемата показва сериозен ефект, който е довел до нарастване и на площите, които се подпомагат, и на броя животни.

Някои изкривявания обаче налагат промени в схемите. От тази година няма да се подпомага отглеждането на тикви и орехи, тъй като само за една година ръстът на площи, върху които те се отглеждат, е с близо 200% при орехите и над 500% при тиквите. Този неочакван интерес е продиктуван от ниските разходи за производство и високите субсидии.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини