Румънец продава на ФБР вещ на Хитлер

В САЩ бе заловен румънски гражданин, който се опитвал да продаде позлатен разделител за книги, който бил собственост на Адолф Хитлер, съобще АР.

Румънецът - Кристиан Попеску бил арестуван в хода на спецоперация, проведена от ФБР. Белезниците му били закопчани в момента, в който той продал разделителят за 100 000 долара на агент под прикритие. Позлатеният предмет бил подарък на Хитлер от Ева Браун, а преди 6 години бил откраднат от аукционна къща в Мадрид. Тогава цената му била между 13-17 000 долара.

Все още не е направена експертиза за автентичността на разделителя за книги. Независимо от резултатът й обаче, румънският гражданин го очаква наказание.

Разделителят има 18-каратово златно покритие, върху което е изобразен Хитлер, орел и свастика, освен това има и гравиран текст, който гласи : "Скъпи Адолф, не се притеснявай. Това е само недоразумение, което не бива да повлияе на твоята увереност във победата. Любовта ми към теб ще е вечна, така както вечен ще бъде и нашият Райх. Завинаги твоя, Ева.3-2-43".Според специалистите, Ева Браун е направила този подарък след поражението на нацистите при Сталинград.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини