16 души в дариха кръв в специализирана кампания, само четирима от тях мъже

Изображение 1 от 5

    16 души се включиха в акцията по кръводаряване,  която се проведе в отделението по Трансфузионна хематология и имунология при МБАЛ – Смолян, съобщават от пресцентъра на РЗИ – Смолян. От дарилите кръв четирима са мъже, а 12  жени, като най-младият донор е било 18 годишно момиче, а най-възрастнен - мъж на 65 години, уточняват от Здравната инспекция. Инициативата се проведе в рамките на информационния ден за промотиране на кръводаряването, с който Смолян и Ксанти отбелязаха Европейския ден на сътрудничеството.  Целта на кампанията е да се представят на широката общественост постиженията в областта на сътрудничеството между регионите и страните в Европа.

    Служители на РЗИ – Смолян, представители на Управляващия орган на Програма за сътрудничество “INTERREGV–A Гърция - България 2014 – 2020 и на БЧК - Смолян разпространиха сред жителите и гостите на областния град информационни материали за ползите от кръводаряването.

    Според Димитрис Лиатис, представител на Управляващия орган на Програма за сътрудничество “INTERREGV–A Гърция - България 2014 – 2020” и в двете страни кръводаряването не е толкова популярно и затова целта на инициативата е чрез повишаване знанията на хората за ползите от този хуманен жест, да се повиши и тяхната чувствителност по темата. „С този информационен ден разчитаме да провокираме нови кръводарители и по този начин да се помогне на хора в нужда. Считаме, че кръводаряването е висша форма на сътрудничество”, подчерта директорът на РЗИ - Смолян Мими Кубатева.

    Според д-р Васил Френкев кръводаряването 2 пъти годишно е полезно за всеки човек, тъй като се обновява кръвта, стимулира се имунната система и се намалява значително рискът от някои болести като инфаркт, инсулт и заболяването Алцхаймер. Статистиката сочи, че между 250 и 300 човека ежемесечно даряват кръв в отделението по Трансфузионна хематология и имунология при МБАЛ – Смолян като 90 % от тях правят това, за да помогнат на свои близки или приятели.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Из
      Изпатила
      1 0
      14:11, 30 сеп 2016
      Преди няколко години, след операция в Пловдив, брат ми се нуждаеше от много кръвопреливане. Самият той е дългогодишен кръводарител, може би от 30 години - в Хасково. От Пловдивската болница обаче не признаха този факт и трябваше да търся хора, които да дарят кръв в Пловдив.
      От тогава не дарявам кръв по подобни кампании. Но ако е наложително за конкретен случай, ще го направя, независимо да ли познавам или не нуждаещия се.
      Институцията, която се занимава с кръводаряването трябва да си оправи бакиите и да не се стига до подобни случаи, като горепосочения. Сигурна съм, че ще има повече даряващи.

    Видеа по темата

    Последни новини