Газовата връзка с Румъния получи разрешение за експлоатация

Връзката между газовите системи на България и Румъния край Русе и Гюргево е получила разрешително за въвеждане в експлоатация – т. нар. акт 16, в понеделник и така страната ни се сдобива с първия работещ интерконектор, чиято реализация се забави над три години. Това съобщи за Mediapool изпълнителният директор на газовия оператор "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Проектът се изпълнява от българската фирма и румънския газов оператор "Трансгаз", а преди два дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че връзката ще заработи на 11 ноември. Вероятно за тогава е насрочено прерязването на лентата – непосредствено преди балотажа на президентските избори на 13 ноември.

Реверсивният газопровод с обща дължина от 25 км, за който Еврокомисията отпусна съфинансиране, трябваше да заработи още през лятото на 2013 г., но проблеми с прокарването на тръбата по дъното на река Дунав отложиха изпълнението на два пъти. Сегашното приключване на проекта спасява еврофинансиране от 9 млн. евро, което двата оператора трябваше да връщат на Брюксел, ако не бяха успели да въведат връзката в експлоатация в новия последен срок – края на 2016 г.

Общо интерконекторът с капацитет от 1.5 млрд. куб. м годишно излезе около 24 млн. евро като усложненията с геоложките структури на дъното на реката го оскъпиха с 4.7 млн. евро.

Финално прокарването на тръбата по дъното на Дунав бе извършено от австрийската фирма "Хабау" в консорциум с холандската "Ахак".

Така вече България ще може да доставя на Румъния 1.5 млрд. куб. м като идеята е тази връзка да заработи в синхрон с бъдещия интерконектор с Гърция. От северната ни съседка обаче засега страната ни ще може да внася през газопровода само 500 млн. куб. м годишно заради нуждата от компресорна станция на румънска територия за постигане на пълния капацитет на тръбата в българска посока.

След като Румъния построи компресорната станция "Подишар", годишният капацитет ще се повиши до 1.5 млрд. куб. метра.

Тази връзка изпълнява един от приоритетите на правителството за диверсификация на източниците на природен газ на страната ни. Чрез нея нашата система ще може да се свърже с европейската мрежа през румънско-унгарската газова връзка.

В момента газопреносните мрежи на България и Румъния са свързани при точките Негру вода и Кардам. Оттам България получава газ от Русия. Тази връзка обаче не е реверсивна, а капацитетът й е запазен единствено за "Газпром".

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини