НИМХ пусна протестна прогноза за времето

Прогноза за времето за днешния ден, над която стои изречението "Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България", публикува Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) на сайта си.

Изречението в червено е в унисон с исканията на протестиращите учени за достойно държавно финансиране. Предвиденото в бюджета за 2017 г. дори няма да покрие 100% от заплатите, а само 85%. Немалка част от учените получават минимални заплати. В бюджет 2017 пари за наука няма.

Иначе учените съвестно публикуват днешната прогноза за времето. Според нея денят ще започне с облаци и температури между минус 3 и 2 градуса. Преди обяд над по-голямата част от страната, с изключение на северозападните райони, облачността ще намалява до предимно слънчево време. Около и след обяд от запад ще се появи висока облачност. Ще бъде почти тихо, в източните райони със слаб вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 8° и 13°.

Над планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се появи висока облачност. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите още ще се повишат, максималната на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Преди обяд ще духа слаб до умерен вятър от югозапад, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 10°-12°. Температурата на морската вода е от 10 градуса на север, до 13° на юг. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини