Муравей Радев: Този бюджет не бива да вижда бял свят

Бюджет 2017, който днес влиза в пленарна зала, е вреден и не бива да види бял свят. Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев в ефира на bTV по повод закона за държавните пари, който ще бъде обсъждан без вносителя  му. Според него той ще стане вреден за държавата, защото между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат.

Според Радев политическата криза, която „сами си направихме” влияе на бюджета по три начина. "Първо парламентът, който трябва да го приеме е в насипно състояние - там няма мнозинство. Второ –  той, който трябва да защити бюджета е в оставка и трето от понеделник сме в предизборна обстановка, което е изпъстрена с популизъм до небесата", смята Радев.

Според бившия министър депутатите са готови да дадат всичко всекиму,за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили в парламента.

 Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а да се изчака новият кабинет след предсрочните парламентарни избори. В периода до тогава може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период. Заложените в Бюджет 2017 увеличения на учителските заплати например може да се направи задължително с акт на Министерски съвет, който кабинета в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

"1997-ма ми се случи същото", каза Радев. "Имаше правителство в оставка, без мнозинство, служебно правителство и после редовно. Но на никой не му хрумна да гласува чужди бюджети. Новото правителство изготви и прие бюджета", посочи той.

Повечето пари за отбрана например също могат да изчакат нов кабинет. „Със сигурност парите няма да се харчат в началото на годината и могат да бъдат предвидени за следващия бюджет лятото”, каза Радев, но добави, че всичко е въпрос на добра воля, а в момента я няма.

По думите му отмяна на плоския данък би било огромна грешка. „Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък. Огромен риск е”, обобщи той.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини