Сръбски медии: Атентаторът от ”Рейна” минал през България

Има вероятност джихадистът, извършил атентата в Истанбул на Нова година, да е преминал през България и вече да е в Сърбия.

Терористът (споменава се името Абу Мохамед Хорасани, което досега официално не е обявено) вероятно не е успял да се добере до Сирия, тъй като пътят от Истанбул до близкоизточната страна е по-дълъг и поради засилените мерки за сигурност вероятността да бъде заловен е по-голяма. 
Поради това той се е престорил на бежанец и е преминал през България, пишат сръбски медии, на които се позова Дарик.

"Наистина съществува опасност терористът да е избягал от Турция и в момента да се намира в Европа", е мнението на Оркан Драгаш от сръбските спецслужби.

Не е изключено нападателят, който уби 39 души на Нова година в нощен клуб в Истанбул, да е избягал в чужбина, заяви вчера турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс и БТА. Кайнак обаче очаква, че операциите в Турция може да дадат резултат.

По думите на вицепремиера са установени връзки на терориста, както и предполагаеми негови локации. Според Кайнак атентаторът е най-вероятно уйгур, но това не може да бъде казано със сигурност.

Сигурно е, че нападението е било извършено от едно лице, но то може да е било подпомагано, каза още той пред турската телевизия А Хабер. 

Турските власти поставиха контролни пунктове по всички гранични входове към Европа, проверяват се абсолютно всички автомобили и пътниците, излизащи от Турция. Пристигналите на ГКПП-тата са проверявани щателно, всички гранични служители са снабдени с фотографиите на атентатора, детайлно се претърсват автомобили, автобуси и хора.

Гишетата за паспортен контрол на ГКПП при Капъкуле на границата с България работят при код „червено", снимките на убиеца са разлепени по пероните и вътре в помещенията.

"Няма официална информация, че нападателят от Истанбул е тръгнал за България. Турските власти не са отправяли искане за задържане на определено лице",  заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова тази сутрин.


Турският вестник "Карар" съобщава и за втори терорист при атентата в клуба "Рейна". Експерти от разузнаването твърдят, че е много вероятно терористите да са били двама.

В потвърждение на това се посочват и записи от охранителните камери, на които соченият за терориста, извършил нападението на Нова година, носи два различни по форма и цвят панталона. 

При излизането от жилището си терористът е облечен с бял панталон, а влизайки въоръжен в нощния клуб в 1.15 ч. е с черен. На излизане от нощния клуб в 1.23 ч. обаче терористът отново е с бял панталон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини