Вземат допълнителни мерки срещу "птичи грип", само в областите Смолян и Благоевград все още няма регистрирани огнища

Изображение 1 от 2

    Епизоотичната обстановка в региона заради „птичия грип“ в страната, беше обсъдена на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян. Директори , представители на институции и бизнеса, свързани с проблема, се събраха заради констатираните 28 огнища на инфлуенца при домашните и диви птици у нас. Дискутираха се допълнителните мерки, които следва да се предприемат за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването на територията на област Смолян.

    Само в областите Смолян и Благоевград не са регистрирани огнища на заболяването, но в останалите съседни региони има такива, стана ясно от изявлението на шефа на ОДБХ д-р Сава Бозуков и началника на отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ д-р Валентина Мелемова.

    Сред най-важните ограничителни мерки, които ще се предприемат са затягане на контрола за биосигурност в птицевъдните обекти (да не се допуска излизането на птиците извън дворовете и контакт с други диви или домашни птици. Фуражът да се съхранява в закрити помещения, да се отглеждат разделно патици и гъски от други видове домашни птици, препоръчват специалистите. Незабавно да се уведомява обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при промяна в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

    Ще има и засилен надзор при дивите птици, който ще става със сътрудничество с орнитоложки дружества, ловните сдружения и дружинки, държавните горски и ловни стопанства. Ще се проведат информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловци, представители на държавните горски и ловни стопанства.  На следващите заседанията на Общинските епизоотични комисии ще присъстват и представители на държавните горски и ловни стопанства, и на ловните сдружения и дружинки, за да може информацията за предпазните мерки да достигне максимален кръг хора.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини