Компютрите Макинтош честват 25-та си годишнина

Компютрите Макинтош отбелязват днес 25-та си годишнина.
На 24 януари 1984 г. на пазара излизат първите бройки Макинтош, кръстени според легендата на любимия сорт ябълки на един от създателите им Джеф Раскин, на компанията Епъл, основана в калифорнийски гараж от Стив Джобс и Стив Возняк.
За излизането на пазара на първия си продукт фирмата направи реклама, вдъхновена от романа на Оруел "1984"q символизираща изригването на революционна новост в един тоталитарен и еднообразен свят.
Сред иновациите на Макинтош са мишката, с която се движи курсорът на екрана, и иконите за отваряне на различните функции, първият графичен интерфейс за потребители, спестяващ писането на дълги поредици цифри и букви, с което информатиката стана достъпна за неспециалисти.
Още в началото компютрите Епъл си спечелиха репутацията на качествен и лесен за използване продукт. Ревниво пазейки своята технология, Епъл продължава да произвежда Макинтош, чието качество отговаря на високата цена.
Дело на Епъл са иновациите iPod, iTune и iPhone.
За успеха на компанията говорят цифрите. В сряда Епъл огласи рекордна тримесечна печалба от 1,61 милиарда долара с покачване с 9% на продажбите на Макинтош или 2,52 милиона броя от общо 77,3 милиона компютри продадени в света, отбелязва АФП.
В САЩ Епъл заема 4-то място по пазарен дял с 7,2%.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини