1600 деца с увреждания остават без асистенти заради административен хаос

Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. 1600 деца остават без личен асистент по оперативната програма от 1 януари, защото според ведомството заради новата по-висока помощ за тях от тази година се получавало двойно финансиране - от бюджета и от еврофондовете.

Редица общини обаче са платили януарските заплати на личните асистенти на тези деца, а според социалното министерство не е трябвало. Сега общините са изпаднали в абсурдната ситуация да карат семействата да връщат доброволно парите. Такива случаи има във Варна, Ловеч, Габрово, Етрополе но нито сдружението на общините, нито министерството знаят колко точно са към момента. След като скандалът стана публичен, служебният социален министър Гълъб Донев "успокои" хората, че нямало да връщат заплатите си за януари. Така обаче министерството допълнително поставя в неравностойно положение децата в тези общини, които не са плащали пари за януари, пише в. "Сега". 

От социалното министерство са категорични, че изплатените заплати са недопустим разходи и трябва да са за сметка на кметствата. И единствено "разходите на общините за изплащане на дължимите по Кодекса на труда обезщетения, свързани с прекратяване на правоотношенията с лични асистенти, ще се поемат от оперативната програма". "Няма никаква логика в това. Дали ще е от бюджета на министерството, или от бюджета на местните власти, все ще е двойно финансиране. Дори и да избегнем санкции за двойно финансиране по оперативната програма, ние нямаме полезен ход, защото Сметната палата ще ни санкционира после. При този глупав запис на закона, докато не го променим, а сега не можем, очакваме от социалното министерство да намерят изход", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Чавдарова призна обаче, че все още от социалното министерство никой официално не се е обърнал към тях, за да им даде разяснения как да постъпят. Регионалните служби пък спускали "устни разяснения" за непризнаване на януарските разходи. 

Абсурдна е и ситуацията, в която общините прекратяват трудовите договори на личните асистенти със задна дата - такова положение в Кодекса на труда не съществува. Основание на общините да прекратят трудовите договори може да е по взаимно съгласие, но никой не може да принуди родителите да се съгласяват за това. За връщането на вече взета и изработена заплата - пък още по-малко. На родителите се дължат и обезщетения за неспазен срок за предизвестие. "Не е ясно как със стара дата (считано от 1 януари) през февруари ще се постигне недопускане на двойно финансиране?", питат от сдружението на общините управляващия орган на 10 февруари, но така и не са получили отговор. 3 февруари пък е датата на писмото, с което служебният министър Гълъб Донев уведомява общините, че договорите се прекратяват от 1 януари. Социалното министерство нито счита за нужно да обясни защо е забавило толкова и не е съобщило на кметовете за промяната още м.г., нито пък да се извини на родителите.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини