Забраниха брането на Мурсалски чай дори за лични нужди

За втора поред година брането на мурсалският чай е забранена изцяло, съобщават от пресцентъра на РИОСВ Смолян.

Защитеното растение е известно още като пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.) Забранителният режим е валиден дори за събиране за лични нужди и е в сила на територията на цялата страна. Целта е да се възстановят находищата му в природата.

Ограничението е регламентирано със заповед на министъра на околната среда и водите Ирина Костова, обнародвана в Държавен вестник. Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация, в което има данни за местонахождението, площта и количеството на произведените билки.

РИОСВ – Смолян ще изпрати писма до Регионална дирекция по горите – Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалския чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.

Сигнали за нарушения могат да се подават в Регионална инспекция по околната среда и водите - Смолян, която ще осъществява и контрола при нарушения на заповедта. Предвидените глоби при констатиране на нарушение са от 100 до 1000 лв., респ. имуществена санкция от 500 до 3000 лв.  

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини