Полицията разпространи снимка на лондонския атентатор Халид Масуд

Полицията разпространи снимка на мъжа, който извърши атаката в Лондон - Халид Масуд, предишен Ейдриън Елмс, с рождено име Ейдриън Ръсел Ейжао.

Дали той е действал напълно сам, вдъхновен от терористична пропаганда или други са го насърчавали или поддържали, са част от въпросите пред разследването. Междувременно британските медии търсят и откриват хора, които са познавали някога или са срещнали нападателя в дните преди атаката на Уестминстър.

Масуд е роден като Ейдриън Ръсел Ейжао в Кент. В различни периоди от живота си е живял в Лондон, Съсекс и Лутън, а последно - в Уест Мидландс.

Според публикации днес, Масуд е отбелязал в CV-то (автобиографията) си, че е бил преподавател по английски в Саудитска Арабия през 2005 г. и се е върнал във Великобритания през 2009 г., когато става "старши учител по английски език" в колежа TEFL в Лутън. През 2012 г. създава бизнес за уроци по английски език, наречен IQRA, базиран в Бирмингам.

Алис Уилямс, хазяйка на кръчмата "Роза и Корона" в село Бекли, където Масуд понякога отивал да пие, го описва като "интелигентен, но странен".

"Той беше много интелигентен, но винаги леко зловещ", каза Уилямс. "Той ще реши кръстословицата в Телеграф и, за да бъдем честни, ще направи разговора интелигентен, но е малко расист".

Уилямс казва, че не е изненадан за атаката. "Изненадана съм, че е станал твърде краен. Очевидно нещо се е случвало в главата му в момента, но той беше интелигентен човек. Не беше алкохолик. Беше просто зловещ и странен."

Sky News посетиха
хотелската стая , където Масуд прекарал последната си нощ.
"Държеше се много приятелски, смееше се и се шегуваше. Даде своя телефонен номер и регистрацията на автомобила. Плати за стаята си с кредитна карта и се качи, беше много спокоен и ние не го видяхме след това", казва управителят на хотела. Видяли го на снимка по телевизията. 

"Моите служители са много разтревожени тази сутрин. Опитах се да ги успокоя, но е много шокиращо, тъй като тези дни не знаете кой е от най-лошите и кой е от най-добрите... Той беше просто още един гост, който се настани в хотела. Даде адрес в Бирмингам, но имаше южняшки акцент, така че говорихме откъде е, говори за семейството си. Каза, че баща му е болен и майка му е разстроена, защото баща му е болен. Говори за жена си и каза, че имат няколко прекрасни деца. Беше нормален и наистина дружелюбен".

Майкъл Питърсън, бизнесмен, срещнал Масуд час преди нападението - на рецепцията на Престън Парк Хотел в Брайтън. Спомня си, че Масуд имал много бели зъби, усмихнат, изразителен, учтив, но това е впечатление от около 10/15 секунди. Не е имало нищо в нападателя, което да показва, че е "на път да направи нещо толкова брутално". Шокиращо е, че "може да си до някой, който е напълно, напълно нормален - изразителен, учтив, приличен, а човекът да е на път да извърши масово убийство".

Стюарт Найт, съученик на Масуд/ Ейдриън Ейжао казва, че като тийнейджър бил умен, обичал спорта и бил популярен, и е шокиращо, че е станал нападателят на Уестминстър. "Аз съм много, много шокиран. Той беше в моя клас. Той беше великолепен човек, много хубав и симпатичен. С футболния отбор направихмр 24-часов спонсориран футболен мач, за да съберем пари за спортната зала. Бяхме на около 14-годишна възраст. Всеки искаше да е с Ейдриан, той е прекрасен човек. Наистина съм шокиран. Той беше ярък студент. Обичаше спорта. Беше в отбора по ръгби." Найт казва, че семейство му - майка му Джанет и втория му баща Филип - били чудесно семейство.

Съседка на Масуд в Бирнингам, където той е живял до края на миналата година, го описва като тих и спокоен, занимавал се с градинарство, баща и съпруг.

Но нападателят, идентифициран от полицията като Халид Масуд е осъждан за множество престъпления - обхващащи 20 години, според Скотланд Ярд.

Престъпления му са нападения, тежка телесна повреда, притежание на нападателни оръжия и нарушения на обществения ред. Той е прекарал известно време в затвора, но не и за престъпления, свързани с тероризма, според Амбър Ръд, министърът на вътрешните работи.

Първата присъда на 52-годишния Масуд е от ноември 1983 г., последната - през декември 2003 г. за притежание на нож, съобщи британската полиция.

Оказа, че Масуд е бил известен на MI5, въпреки че министър-председателят каза, че е бил разглеждан като "периферна фигура" във връзка с предполагаеми ислямистки терористични заплахи.

Отговорността за атаката бе поета в четвъртък от Ислямска държава. Показателно е, че ИД нарича Масуд "войник", които е отговорил неговото "повикване", което показва,че от групата най-вероятно не са имали преди контакт с него.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    2 0
    19:03, 24 мар 2017
    Възможно ли е просто на такива хора да им плащат много и да го е направил за пари в крайна сметка? Аз чух наскоро че им плащали на ден по огромни суми. Ако е така, проблема е да им се спре финансирането, колкото и трудно да е това. Никакви пари повече за петрол! Трябва да има огромна подкрепа за електромобили и всякакви такива, никакви неща движещи се с петрол! Иначе те пробиват нашия свят с парите, които им плаща прогреса ...е трябва вече прогреса да не употребява залежите от недрата на земята и да ги видя тогава
Последни новини