Чудомир "влезе" в Смолянската гимназия по туризъм и строителство

Изображение 1 от 4

    За първи път смолянската Професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ се включи в Националното ученическо четене на Чудомирови разкази – „Да открием Чудомир“. Проявената инициатива цели популяризиране живота и творчеството на писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски – Чудомир и е в пряка връзка с Националната стратегия на МОН за насърчаване на грамотността на учениците, съобщиха от гимназията.
    Ползвайки специално създадената от организаторите страница в интернет „Да открием Чудомир“, където са поместени презентация и 13 разказа, илюстрирани с картини на автора, близо 80 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ се включиха четенето на Чудомир, а с идеята на организаторите от община Казанлък се запознаха от интернет страницата, представена от учителя по български език и литература Цветан Шукеров.
    И в четирите класа, в рамките на 4 учебни часа, ученици презентираха живота и творчеството на Чудомир, показаха и някои негови картини. Спазвайки традицията на Чудомировите празници в гр. Казанлък да се съчетават различни изкуства, в 9 клас с много смях бе прочетен разказът „Провинциалистки“, но по роли, с театрални превъплъщения на героите Пешка от Никола Ангелов и Тодорица от Севдалин Кьорживанов. В 10 клас бе поднесен по интересен начин разказът „Критик“, като в ролята на Тотьо Чушката бе Даниел Мидилев, а на майстора – Асен Ивов. Изумителен ефект постигна Николай Устов от 11 клас в опита му за представяне на електронна татуировка върху себе си на подписа на Чудомир. Ученикът се включи и в четенето на творбата „Не съм от тях (Наша Нонка)", представяйки думите на Пройко, а репликите на Нонка и как‘Сийка се представиха от Милка Ковачева и Наталия Гърбелова. „Свежо“, „интересно“, „много се забавлявах“, „съвременно“, „трябва да го има в учебниците“, „пълната истина в реалността“, „наш човек“ бяха само малка част от положителните коментари и послания на съвременните млади хора към света на Чудомир и разказите му, а инициативата допринесе за откриването му и в нашето училище, посочиха от гимназията.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини