Премиера: РДТ представя "Три сестри" от Чехов

„Три сестри“ е една театрална симфония, построена по класически правила. Съдържа няколко теми, които се преплитат, допълват и спорят една с друга. Нейните четири части ни повеждат през собствения си контекст, за да ни направят свидетели на един живот, който неистово се въздига и неистово пропада. Тези въздигания и пропадания, тези тахикардии на съществуването, правят пиесата едновременно смешна и трагична. През смеха и забавата се отключва желанието ни за живот, но истинското познание за него идва само през трагичното, през катарзиса.

Добрият доктор Чехов изследва внимателно онова пространство, което се образува в живота на всеки от нас при разминаването на инстинкта ни за предназначение и живота, който ни се случва. Тази „тъмна материя“ не оставя на мира неговите персонажи, те обикалят около нея, въртят се пред вратата, но като че ли все ги е страх да почукат. Защото кой знае какво ги чака там и има ли връщане назад.

Спектакълът разменя местата на публика и актьори, обръща конвенцията „вие тук играете, ние тук гледаме“, за да вплете зрители и участници в едно парче живот от един провинциален град, преди повече от сто години. Или пък в един провинциален град, тук и сега, днес и завинаги.

Постановката е дипломна работа на младия режисьор Делян Илиев. Сценография и костюми Анна Янакиева, композитор Мира Искърова.
Участват: Велислав Павлов, Атанас Найденов, Божана Мановска, Людмила Стоин, Джована Галиарди, Димитър Димитров, Емилия Ованесян, Мариян Горцев, Никола Орешков, Преслава Георгиева, Румен Бечев, Асен Левов.
Предпремиерното представление е на 11 април, а големият ден - премиерата е на 12 април от 19 часа в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини