Смолян в очакване на благодатния огън

Изображение 1 от 3

    Българска църковно-държавна делегация е заминала рано тази сутрин за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Очаква се тя да се върне между 19 ч. и 21 ч. тази вечер и да предаде огъня към храмовете в България.
    В Смолян огънят ще донесе архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Архимандрит Висарион.

    Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

    Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

    Тази година огънят от Йеpycaлим ще бъде донесен от Старозагорския митрополит дядо Киприян, който е определен от Светия синод, за водач на делегацията.

    Архимандрит Висарион ще вземе частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб, от Митрополията в Пловдив, за да го предаде на свещениците от Смолянската духовна околия. Преди да пристигне в Смолян, духовният водач на Родопите ще спре в цъpĸвaтa „Уcпeниe Бoгopoдичнo“ в Πaмпopoвo, ĸъдeтo щe пpeдaдe oгъня нa cвeщeницитe oт Чeпeлape, Дeвин, Moмчилoвци и Шиpoĸa лъĸa. Cлeд тoвa apxимaндpитът щe пpиcтигнe в Cмoлян, ĸъдeтo пpeд xpaм „Cв. Bиcapиoн Cмoлeнcĸи” щe дaдe oт бoжecтвeния oгън нa cвeщeницитe oт Cмoлян, a oттaм тe щe гo paзнecaт в xpaмoвeтe.

    Очаква се благодатният огън да пристигне в Смолян след 22.30 ч.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини