Нападението срещу „Борусия” – имитация на ислямистки атентат?

Експертизата на уликите, свързани с взривовете в Дортмунд - до автобуса на футболния отбор "Борусия", показва, че вероятно става дума за имитация на ислямистки атентат, а не за акция на ИДИЛ, съобщи Дойче веле.

Специалистите посочват, че авторите на трите идентични писма, намерени на мястото на произшествието, целят да създадат впечатление, че нападението е дело на ислямисти, но има много детайли, които са нехарактерни за почерка на джихадистката групировка.

Днес вестник "Süddeutsche Zeitung" и медийните компании NDR и WDR съобщиха, че разполагат с копие от експертен доклад по случая, подготвен от специалисти по исляма.

В него се посочва, че авторите на писмата твърдят, че действат в името на Аллах. Същевременно почеркът и исканията, издигнати от извършителите, насочват към версията за имитация. В текста се отправя смъртна заплаха към футболистите, като се твърди, че те ще бъдат мишени на джихадистите, ако Германия не закрие намиращата се на нейна територия американска военна база "Рамщайн".

"ИДИЛ не се пазари", казва по този повод служител на Федералната служба за опазване на конституцията.

Експертите отбелязват също, че никога досега на местата, където са извършвани ислямистки атентати, не са намирани обяснителни бележки. Освен това в писмата от Дортмунд липсват символи на ИДИЛ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини